Според апелативните магистрати Банев е афиширал намерения да напусне пределите на страната, да премине границата незаконно и да се укрие. Това би затруднило делото срещу него. На 6 април 2012 г. Банев се е опитал да напусне страната през Аерогара София, но е бил възпрепятстван да го направи. Тогава у него са открити 6000 евро в брой, както и венецуелски боливари.
Определението на съда е окончателно
и не подлежи на обжалване.

По-късно Софийският градски съд наложи на Брендо най-леката мярка за неотклонение – подписка, по делото "Кокаинови крале". Мотивът за решението, е че той вече е в ареста. СГС обаче подчерта, че ако първата мярка се промени и Банев излезе от ареста, няма пречка прокуратурата да поиска промяна на подписката.

Вчера в съдилищата в София и Благоевград се гледаха мерките на петима от 15-те българи, задържани в акцията "Кокаинови крале", при която бе разбита група за трафик на дрога, ръководена от Евелин Банев. Четирима от задържаните остават в ареста за постоянно, а Петя Данова бе пусната под домашен арест, тъй като нямало опасност да се укрие.

В момента у нас няма наследник на Евелин Банев-Брендо, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти, цитиран от БТА. По думите му трябва да минат години, за да може да се утвърди фигура на неговото ниво. Той добави, че всички представители на организираната престъпност имат основания да се притесняват.
Много от българските престъпници смятат, че когато са тук са си в техния оазис, но в службите почти всичко се знае, коментира Цветанов. Според него правителството в момента работи, за да не се създават нови представители на организираната престъпност като тези, които са укрепнали през годините на прехода с подкрепата на политическата класа.

Близък на семейството на Гълъбин Боевски, който бе осъден на 9 г. затвор за трафик на кокаин в Бразилия, е задържан в операция "Кокаинови крале", съобщи междувременно bTV, като се позова на информация от неофициални източници. Арестуваният Матей Боев няма официален бизнес с щангиста и е сред близкото обкръжение на Брендо.
Боев е работил по кораби и се смята, че е започнал да осъществява трафик на кокаин преди около 10 години. Твърди се, че двамата с Боевски в последно време са били в конфликт. Официално Боев има фирми за международен транспорт и земеделие, участва и в сдружение за местна инициатива "За Кнежа" - градът на олимпийския шампион. И въпреки че Боев и Боевски нямат обща фирма, от службите са категорични, че мъжете и неофициалният им бизнес са свързани.